THE SCABS – FAVOURITES

 

Veertig jaar Scabs, reden genoeg om een jubileumplaat uit te brengen en dit in de bloemetjes te zetten, zowel voor The Scabs zelf als voor hun trouwe fans. Dat het iets speciaals moest worden staat van bij het begin van het idee van Guy, Franky en Willy Willy als een paal boven water. En inderdaad, het wordt niet een zoveelste best of, waarvan er trouwens al een paar van verschenen zijn, maar “Favourites” wordt een echt waardevolle plaat en hebbeding voor iedere Scabs fan. Zoals de titel al omschrijft kan je wel raden dat het om favoriete nummers gaat, maar de keuze is wel uniek. Op “Favourites” worden deze pareltjes namelijk zorgvuldig geselecteerd door de drie resterende boegbeelden van The Scabs op basis van ieders persoonlijke voorkeur. Inderdaad toen nog drie, want de helaas ondertussen overleden Willy Willy (zie interview) werkt nog actief mee aan dit album. “The man so nice they named him twice” is helaas niet meer, maar krijgt een waardig saluut met dit album dat eervol aan hem wordt opgedragen.

Op veertig jaar tijd zijn The Scabs uitgegroeid van het punkbandje uit het Demerstadje Diest, tot één van de meest iconische rockbands in België. Als parel op de kroon krijgen ze onlangs op de MIA’s een Lifetime Achievement Award en na al de hits, de gouden platen, de legendarische optredens op Rock Werchter of Marktrock Leuven en de vele uitverkochte concerten, is dat dubbel en dik verdiend.

The Scabs kennen na elf jaar de pauzeknop te hebben ingedrukt zelfs een tweede, even succesvolle herstart in 2007 met dank aan Kurt Overbergh van Ancienne Belgique, die de aanzet was voor de Rewind concerten, een succesnummer blijkt achteraf, waarvan alle shows bliksemsnel uitverkopen. In september 2007 klinkt hun succesalbum “Royalty In Exile” opnieuw door de luidsprekers van AB en The Scabs sieren het podium met een speelvreugde van een bende jonge veulens. Niets dan stralende gezichten, ook dat van wijlen bassist Fons Symons, die het moment van zijn leven beleeft. De herstart is een feit en er volgt een even succesvolle Unplugged tournee met opnieuw overal uitverkochte zalen.

Materiaal genoeg om een mooie afwisselende songkeuze te maken voor een plaat die een veertigjarige carrière overspant. Daarom wordt vooropgesteld dat zowel Willy, Frankie en Guy ieder met tien songs komen aandraven, die hun nauw aan het hart liggen of waar ze een speciale herinnering aan hebben. Hieruit worden negentien songs gefilterd die ons maar liefst tachtig minuten op “Favourites” op Scabs wolken laten zweven en niet enkel dit. Elke song wordt aangevuld met een kleine uitleg over zijn oorsprong, de auteur, de uitvoerders of het verhaal dat erachter zit, met een afbeelding van de oorspronkelijke platenhoes en uit welke opname het is geplukt, wat het geheel nog interessanter maakt. Zelden zie je een zo rijkelijk gedocumenteerde en origineel klinkende productie. Zo klinkt de live opname uit Helsinki, die dit album siert van hun eerste grote hit “Matchbox Car” nooit voller en krijgen songs als “Nothing On My Radio”, opgenomen tijdens het Rewind concert in AB en “I Need You” of “She’s Jivin’ “ uit de “Live ‘Unplugged Power Off’ Tour @ AB”, een heel andere wending. Willy Willy’s absolute favoriet met die killer gitaarrif “Robin The Liquor Store” mag natuurlijk niet ontbreken, maar “Favourites” tovert ook minder bekende nummers zoals “Mesa Boogie Feedback” naar boven, ondersteund door een heel eigen verhaal. Kortom, er valt veel nieuws en interessants te ontdekken op dit nieuwe album.

Iedereen die deze “Favourites” beluistert zal volmondig “The Scabs Forever” roepen, zoveel staat vast. Het lot mag hen met de pijnlijke overlijdens van Berre Bergen, Fons Symons en Willy Willy alles behalve goed gezind geweest zijn, het was de muziek die The Scabs er altijd terug bovenop hielp in moeilijke tijden met steeds de eerbied voor hun vroegere kompanen in het achterhoofd. Hoe het nu verder moet na de derde zware klap met het verlies van boegbeeld Willy Willy zal de toekomst uitwijzen, maar deze schitterende compilatie “Favourites” smaakt alvast heerlijk en doet de pijn van het grote verlies bij elke draaibeurt wat verzachten. Mooie herinneringen kunnen hierdoor heropleven en laten ons even stilstaan bij al de mooie momenten die The Scabs ons gegeven hebben. “Favourites” draaien zal daarom altijd een speciale betekenis blijven hebben.

Yvo Zels

 

Rocklegende Willy Willy overleed na een strijd tegen kanker. In Dranouter 2016 kwamen we hem backstage tegen en we konden toen niet nalaten hem even wat vraagjes te stellen, natuurlijk niet wetende dat hij begin dit jaar het tijdelijke voor het eeuwige zou ruilen. Willy Willy was een markant personage met een visie maar ook een aimabele man met een onvergetelijke kop en een eigen klank. Willy deed alles voor zijn muziek, zijn passie!

 

Artiest info
Website  
 

label: PIAS

video